CHRIS MURPHY – TWO RIVERS CROSSING (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: Friendly Folk Records

De roots van producer, songschrijver, zanger en vooral violist-fiddler Chris Murphy lagen in Italië en Ierland maar hij opereert sinds een drietal decennia vanuit New York City waar hij oorspronkelijk vooral actief was in de wereld van de bluegrassmuziek, maar al snel opschoof in de richting van Americana en folk. In de muziekwereld is hij voornamelijk gekend om zijn virtuoos spel op de viool en hij heeft al een hele serie platen uitgebracht met eigen composities waarop hij naast het bespelen van zijn favoriete instrument vaak ook voor de vocale bijdragen zorgt.

Hij ontdekte de viool pas op 22-jarige leeftijd en groeide in de volgende jaren uit tot een algemeen erkende virtuoos op het instrument. Hij heeft tijdens zijn carrière tot op heden opgetreden in meerdere landen met vooral Amerika, Engeland, Ierland en Nederland als voornaamste locaties. Op de video kunt u een kortfilm over deze fiddler zien waarin hij zichzelf voorstelt. Hij geeft eveneens les aan jong talent in het vioolspelen, maar ook gitaar, dobro en mandoline kunnen daarbij aan bod komen.

Na een hele serie albums en EP’s die we bij ‘Rootstime’ in de voorbije jaren getrouw van een positieve recensie voorzagen komt Chris Murphy nu op de proppen met een zes tracks tellende nieuwe EP die de titel “Two Rivers Crossing” heeft gekregen. Hij componeerde zelf teksten en muziek bij deze nummers en speelde daarbij op viool en creëerde meerdere ‘looping’-effecten om de sound bij de songs ruimer en meer georkestreerd te laten klinken. Bluegrass, folk, Latin-muziek, wereldmuziek en rock’n’roll; niets is vreemd of verboden in de muziek die Chris Murphy componeert en opneemt.

In de 25 minuten die de zes songs op “Two Rivers Crossing” duren varieert hij probleemloos tussen deze verschillende muziekgenres. Songtitels van deze zes tracks zijn de eerste single “Early Grave”, “Into The Past”, “Complete Surprise”, “Long Ago”, “The Wolves Of Laredo” en het afsluitende geheel instrumentale fiddlenummer “Shantallow”. Chris Murphy zingt dus op vijf nummers van dit nieuwe minialbum dat in twee studio’s in Venice en Long Beach, Californië werd opgenomen.

(valsam)